Duurzame waterstof, een rendabele oplossing voor taxivloten

Virya Energy en Taxis Verts onthullen de resultaten van hun proefproject met duurzame waterstoftaxi na een jaar testen op de straten van Brussel

Na een jaar testen in de Brusselse straten levert het project, opgezet door Virya Energy en Taxis Verts, praktische informatie over het gebruik van een duurzaam waterstofvoertuig in een intensieve vloot. Dit is het eerste initiatief in zijn soort in België.

Dit project maakt een gedetailleerde vergelijking mogelijk tussen waterstof-brandstofceltechnologie, dieselverbrandingsmotoren en elektrische auto’s op batterijen in termen van exploitatiekosten, koolstofemissies en gebruiksgemak voor taxibedrijven. Deze vergelijking is vooral belangrijk omdat vanaf 2025 alle nieuwe taxi's in de hoofdstad koolstofneutraal moeten zijn. Op dit moment is de transportsector verantwoordelijk voor 21,5% van de CO2-uitstoot in België1, wat de urgentie onderstreept om haalbare alternatieven te vinden. Dit onderzoek naar waterstofmobiliteit is een goed voorbeeld hiervan.

Het project

Virya Energy en Taxis Verts hebben de handen in elkaar geslagen om de allereerste waterstoftaxi van België op de weg te zetten. Het doel van deze proefperiode was om de relevantie van een nog steeds vernieuwende technologie voor taxivloten te beoordelen. Dankzij nauwe communicatie tussen de projectleiders en het taxibedrijf gedurende het hele project is waardevolle feedback uit de praktijk verzameld.

Met meer dan 55.000 kilometer afgelegd en meer dan 2.700 passagiers vervoerd, tonen de testresultaten de relevantie van waterstof aan voor vloten voor intensief gebruik, zoals taxi's. Om meer dan 2.500 ritten te kunnen maken, werd de taxi, met een effectieve autonomie van 470 kilometer, geïntegreerd in de vloot van Taxis Verts. Hij verbruikte meer dan 660 kilo waterstof, lokaal geproduceerd op basis van hernieuwbare elektriciteit (wind en zon) en gedistribueerd via DATS24-stations. Een dieselvoertuig zou ongeveer 11 ton CO2 hebben uitgestoten over dezelfde afstand.

Twee chauffeurs wisselden elkaar af om kwantitatieve gegevens te verzamelen, zoals het werkelijke brandstofverbruik, de autonomie en de operationele kosten van het voertuig, evenals kwalitatieve gegevens, zoals het gemak om te tanken en de rijervaring. ​

Bemoedigende resultaten ​

De data werden in de praktijk verzameld door het waterstofvoertuig in reële omstandigheden te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om deze technologie te vergelijken met diesel- en elektrische alternatieven. We kunnen hierbij kijken naar de vermeden emissies dankzij duurzame brandstof, de rijervaring en de totale gebruikskosten van het voertuig.

Naast het technische aspect is het van cruciaal belang dat deze innovatieve uitstootvrije technologieën toegankelijk zijn voor de sector. Het proefproject toonde aan dat de totale kosten (total cost of ownership) van een waterstofvoertuig vergelijkbaar zijn met die van een premium dieselvoertuig (Mercedes E-Klasse, Audi A6) en een elektrisch voertuig in dezelfde klasse (Mercedes EQE).

Gedurende de intensieve testperiode van 12 maanden heeft het voertuig geen enkele storing gehad, en het tanken van groene waterstof bij het tankstation van DATS24 in Halle verliep zonder problemen. Het waterstofvoertuig kon als taxi worden ingezet binnen een vergelijkbaar budget als de alternatieven op de markt, zonder CO2-uitstoot.

Een waterstofvoertuig biedt een interessant compromis tussen de voordelen van elektrische voertuigen en voertuigen met verbrandingsmotoren. Net als een voertuig met verbrandingsmotor vereist een waterstofauto geen lange oplaadtijden om operationeel te zijn. Een tankbeurt voor waterstof duurt minder dan 5 minuten bij een station met waterstofpompen. Eenmaal bijgetankt heeft het voertuig een bereik van 470 km, ongeacht de weersomstandigheden.

Bovendien biedt een waterstofvoertuig, net als een elektrisch voertuig, een stille, soepele, comfortabele rit zonder CO2-uitstoot. Dit is omdat de waterstofmotor wordt aangedreven door een accu, die op zijn beurt weer wordt opgeladen door een brandstofcel met waterstof uit de tank. Door deze combinatie van eigenschappen zijn waterstofvoertuigen een veelbelovende optie voor taxi's. Het integreren van dit type voertuig in de Brusselse taxivloot zou bijdragen aan de Brusselse ambities op vlak van koolstofneutraliteit, zonder inkomstenverlies voor taxibedrijven

Verder te ontwikkelen pistes ​

Nieuwe aankomende regelgeving maakt duidelijk dat de overgang naar milieuvriendelijkere voertuigen onvermijdelijk is. Tegen 2030 zijn dieselvoertuigen niet langer toegestaan in het Brussels Gewest, voor taxi's is die deadline 2025. Taxi's zullen kunnen kiezen tussen elektrische- en waterstofvoertuigen, volgens het stappenplan van Leefmilieu Brussel.

Om de inzet van waterstofvoertuigen mogelijk te maken en bij te dragen aan klimaatdoelstellingen, benadrukken de resultaten van het proefproject de volgende noden:

  • Ontwikkeling van infrastructuur voor waterstofmobiliteit: de installatie van tankstations met groene waterstof in de hoofdstad zou de ontwikkeling van een vloot waterstofvoertuigen ondersteunen. In het kader van de AFIR (Alternative Fuel Infrastructure Regulation) vraagt de Europese Unie haar lidstaten om tegen 2030 minstens één waterstofstation te hebben in stedelijke gebieden. Vandaag zijn er slechts 7 waterstofstations in België, waaronder 5 in het DATS24-netwerk, allemaal buiten Brussel.
  • Gelijke ondersteuning van alle technologieën: in de race naar koolstofneutraliteit zijn elektrische voertuigen en waterstofvoertuigen complementair voor intensief gebruik of zwaar transport. In die context zijn elektrische voertuigen geen wondermiddel. Duurzame waterstof biedt een welkome aanvulling op elektrische voertuigen voor groene mobiliteit. Deze twee technologieën moeten samen worden overwogen, zonder te wachten, om de Brusselaars schonere lucht, stiller vervoer en een duurzame toekomst te bieden.

1 Uitstoot per sector (klimaat.be)

--- Einde persbericht ---

Over Virya Energy

Virya Energy is actief in de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen. Virya Energy werd eind 2019 opgericht door Colruyt Group en zijn meerderheidsaandeelhouder Korys en heeft momenteel 100% belangen in Eurowatt, Eoly Energy, DATS 24, Virya H2 en Sanchore. Virya Energy is van plan om de opwekkingscapaciteit voor hernieuwbare energie verder te ontwikkelen en diensten te verlenen in de hele waardeketen van hernieuwbare energie, inclusief opslag. Het in België gevestigde Virya Energy en haar dochterondernemingen hebben wereldwijd meer dan 1 GW aan groene energieopwekkingscapaciteit ontwikkeld, bezitten en exploiteren deze en zijn actief in tal van groene waterstofinitiatieven. www.virya-energy.com

Over Taxis Verts

Taxis Verts is het grootste taxiplatform in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met een vloot van meer dan 1.000 chauffeurs. Het bedrijf biedt een breed scala aan mobiliteitsdiensten aan particulieren, bedrijven, verenigingen en openbare besturen.

20231010 - Virya Energy - PB H2 Taxi_Duurzame waterstof, een rendabele oplossing voor taxivloten.pdf

PDF - 312 Kb

20231010 - Virya Energy - H2Taxi_Infographic NL.pdf

PDF - 478 Kb

Vedran Horvat

Communication Manager, Virya Energy

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Virya Energy

Virya Energy, een Belgische pionier in duurzame energieoplossingen, werd in 2019 opgericht door de strategische samenwerking tussen Colruyt Group en haar meerderheidsaandeelhouder Korys. Het bedrijf opereert over de volledige waardeketen van duurzame energie, van productie tot distributie, waarbij de distributieactiviteiten worden beheerd via de dochteronderneming DATS 24. Het portfolio van Virya Energy omvat strategische investeringen in wind- en zonne-energie, duurzame waterstofontwikkeling, energiedistributie en gespecialiseerde diensten binnen de energiesector. Met meer dan twintig jaar ervaring in onshore windenergie sinds 1999 en een voortrekkersrol in duurzame waterstof sinds 2012, heeft Virya Energy uitgebreide expertise opgebouwd in de ontwikkeling van hernieuwbare energie. De "fit for purpose energy"-strategie van het bedrijf maakt het mogelijk om op maat gemaakte energieoplossingen te leveren, van productie tot eindgebruikers. Hiermee versnelt Virya Energy de energietransitie en stimuleert het de ontwikkeling van innovatieve technologieën.