Bouw van historische Hyoffwindcentrale maakt België pionier in groene waterstof

Virya Energy, Messer Belgium en Hyoffgreen beginnen aan de eerste bouwfase van een waterstofproductie-eenheid van 25MW

Zeebrugge, 18 februari 2025 -- Het consortium Hyoffwind hield vandaag een ceremonie om de start van de eerste bouwfase van de eerste Belgische productie-eenheid van groene waterstof op industriële schaal in Zeebrugge te vieren. Het project brengt de expertise van de leidende familiebedrijven Messer en Virya Energy samen met Hyoffgreen, een strategische investeringsholding met steun van de Vlaamse Energieholding (VEH). De centrale van 25MW, die volgens de planning de eerste groene waterstof zal produceren in Q3 2026, zal de jaarlijkse CO2-uitstoot met 25.000 ton verminderen, dankzij verschillende toepassingen in industrie en transport. Zo wordt decarbonisatie over meerdere sectoren heen mogelijk gemaakt.

Vlaams minister-president Matthias Diependaele woonde de ceremonie in de ABC Tower in Zeebrugge bij. Hij benadrukte het belang van dit project voor de Vlaamse en Europese doelen inzake energietransitie.

Groene waterstof wordt geproduceerd met hernieuwbare elektriciteit en zal een cruciale rol spelen in de decarbonisatie van transport en industrie. De generatielange expertise van Messer in industriële gassen wordt dankzij deze samenwerking gecombineed met de leidende rol van Virya Energy in hernieuwbare energie. Hyoffgreen, een toegewijde investeringsholding met steun van de Vlaamse Energieholding (VEH) is de derde partner in HyoffWind. Deze unieke combinatie tussen innovatie uit de privésector en de belangen inzake openbare strategie plaatst België in de voorhoede van waterstofenergie in Europa.

"Deze alliantie toont aan hoe uitmuntendheid in de privésector, samen met openbare strategische investering, onze energietransitie kan versnellen," aldus Matthias Diependaele, Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie en Industrie, Buitenlandse Zaken, Digitalisering en Facilitair Management op het "Window to the Future"-evenement. "Met de decarbonisatiedoelen voor industrie en transport wordt verwacht dat de vraag naar groene waterstof nog zal stijgen. Om aan die toekomstige vraag te voldoen, is het essentieel om waterstofinstallaties op industriële schaal te beginnen ontwikkelen. Hyoffwind gaat daarin voorop, wat een cruciale basis vormt om de groene waterstofeconomie in onze regio uit te breiden."

"Industriële projecten zoals voor Hyoffwind zijn een opvallende mijlpaal," zei Teresa Ribera, Europees Commissaris voor Klimaatactie en Vicevoorzitter van de Europese Commissie in haar videoboodschap aan de aanwezigen op het event." Dit project ligt strategisch in een energiehub en heeft het potentieel om betekenisvolle kansen te bieden voor alle bedrijven die in eender welke stap van de waardeketen rond waterstof erbij betrokken zijn. Zeer belangrijk is de hele waardeketen in acht te nemen, om ervoor te zorgen dat elk stukje perfect afgestemd is. Door hun sleutelrol in de industriesector is de rol van Hyoffwind onontbeerlijk om de toekomst vorm te geven.

De uiterst nieuwe elektrolysetechniek en integratie in hernieuwbare energiebronnen van deze eenheid toont de technologische mogelijkheden van België in de waterstofsector. De CEO van Virya Energy, Paul Tummers, benadrukte het zo: "Naast de technische vernuftigheid vertegenwoordigt Hyoffwind ook het fundamentele geloof dat waterstof onontkoombaar is om klimaatneutraliteit te bereiken. De eenheid toont hoe we onze diepgaande industriële expertise kunnen omzetten in praktische oplossingen voor de actuele uitdagingen inzake energie."

Annett Beier, Managing Director van Messer Belgium, zette het industriële belang van dit project in de verf: "Als bedrijf met meer dan 125 jaar ervaring in industriële gassen geloven we sterk in de cruciale rol die waterstof speelt om de industrie te decarboniseren. Onze sterktes van vanouds gaan naadloos over in innovatieve oplossingen om aan de energiebehoeften van de toekomst te voldoen. Belangrijker nog: het toont aan dat familiebedrijven, zoals Messer, een betekenisvolle impact kunnen hebben, zolang ze maar een duidelijke visie voor duurzaamheid en de moed om er stevig in te investeren hebben."

De eenheid van 25MW, met steun van €30 miljoen aan fondsen van de Vlaamse overheid en NextGenerationEU, zal de jaarlijkse CO2-uitstoot met 25.000 ton verminderen. Uitbreiding tot 100MW is mogelijk. De strategische locatie in de Port of Antwerp-Bruges maakt er een hoeksteen van de opkomende waterstofindustrie-infrastructuur in Noord-West-Europa van.

Ludo Kelchtermans, co-CEO van VEH, benadrukte de nationale strategische dimensie:

"Waterstof speelt als energiedrager een cruciale rol in de energietransitie. Met dit project zitten we op de eerste rij en houden we de vinger aan de pols wat betreft de ontwikkelingen rond waterstof."

Op het evenement vond ook een geanimeerde paneldiscussie plaats over een versnelde uitrol van waterstof. Experts van WaterstofNet, Bekaert, Transport and Logistics Flanders en Barbara Veranneman van essenscia namen eraan deel. Het levendige debat liet een sterke steun vanuit verschillende sectoren zien voor de initiatiefrol binnen de Belgische energietransitie.

In de exhibitieruimte van het evenement werd duidelijk dat waterstoftechnologie aan maturiteit wint, dankzij de voertuigen op waterstof van BMW, Toyota en CMB. Tech. Colruyt Group wil binnen het Zero Emission Transport-initiatief (ZET) emissieloos vrachtvervoer over de hele waardeketen bereiken tegen 2035, en toonde daartoe een nieuwe vrachtwagen op waterstof van 44 ton. Die werd ontwikkeld door VDL Special Vehicles, onder het Europese H2Haul-project. Hij wordt de komende maanden getest voor de dagelijkse logistieke operaties. Op de tentoonstelling waren er niet alleen de buistrailers (380 BAR en 200 BAR), de waterstofauto en een operationele waterstofgenerator, vergelijkbaar met degene die in de laatste editie van de Belgische F1 Grand Prix Spa-Francorchamps werd gebruikt; de volledige waardeketen van waterstof werd tentoongesteld, van de productie tot de toepassingen in de echte wereld binnen mobiliteit en industrie.

cdn.uc.assets.prezly.com/d878e79a-1adc-4825-bca4-ccedd1d89105/zeebrugge_hydrogen_plant__camera_1__Oct_17_2024-Feb_16_2025.mp4

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Virya Energy

Virya Energy, een Belgische pionier in duurzame energieoplossingen, werd in 2019 opgericht door de strategische samenwerking tussen Colruyt Group en haar meerderheidsaandeelhouder Korys. Het bedrijf opereert over de volledige waardeketen van duurzame energie, van productie tot distributie, waarbij de distributieactiviteiten worden beheerd via de dochteronderneming DATS 24. Het portfolio van Virya Energy omvat strategische investeringen in wind- en zonne-energie, duurzame waterstofontwikkeling, energiedistributie en gespecialiseerde diensten binnen de energiesector. Met meer dan twintig jaar ervaring in onshore windenergie sinds 1999 en een voortrekkersrol in duurzame waterstof sinds 2012, heeft Virya Energy uitgebreide expertise opgebouwd in de ontwikkeling van hernieuwbare energie. De "fit for purpose energy"-strategie van het bedrijf maakt het mogelijk om op maat gemaakte energieoplossingen te leveren, van productie tot eindgebruikers. Hiermee versnelt Virya Energy de energietransitie en stimuleert het de ontwikkeling van innovatieve technologieën.